هنگامی که برد تلفن همراه دچار خرابی میشود ما باید بتوانیم یک عیبیابی درست و اصولی و مرحلهبهمرحله با کمک نقشه داشته باشیم اما این اتفاق زمانی به صورت درست رخ می دهد که قطعه شناسی برد موبایل تعمیرکار در حد استاندارد باشد تا بتواند از پس چالشهای موجود بهخوبی برآید پس قطعه شناسی برد موبایل یکی از پیشنیازهای اصلی تعمیرات برد موبایل است ما در این مقاله علاوه بر فرایند شناسایی قطعات الکترونیکی برد تلفن با عیبیابی این قطعات نیز کاملا آشنا می شوید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن این قطعات را تست کنید. همچین شما می توانید برای کسب مهارت عملی در تعمیر برد موبایل از آموزش تعمیرات موبایل آموزشگاه پل استفاده کنید.
شناخت قطعات روی برد موبایل
بهترین روش برای شناسایی قطعات برد تلفن همراه استفاده از شمای فنی آنها و در نهایت کمک گرفتن از نقشه میباشد در شکل زیر شمای فنی قطعات مختلفی مثل مقاومت ،سلف ،خازن ،دیود و ترانزیستور ترسیم شده است زمانی که در نقشه تلفن همراه این قطعات را دیدیم بهراحتی میتوانیم روی برد آنها را شناسایی کنیم.
اما یکی دیگر از راهکارهای قطعه شناسی برد موبایل بدون کمک نقشه و بر اساس تجربه و کمک گرفتن از رنگ قطعات روی سطح برد تلفن همراه است این روش بهصورت ۱۰۰ درصد نمیتواند جایگزین استفاده از نقشه شود؛ اما زمانی که نقشه تلفن در دسترس ما نباشد این راهکار نیز کمککننده خواهد بود.
شناخت قطعات با کمک رنگ آنها
در شکل زیر عکس قطعات روی برد موبایل کاملاً مشخص میباشد قطعاتی مثل خازنها غالباً با رنگهای قهوهای و کرم رنگ روی سطح برد شناسایی میشوند یا مقاومتها غالباً با رنگ سیاه روی برد مشخص هستند اما در بعضی ازبردها ممکن است مقاومتهایی با رنگ سفید نیز روی برد مشاهده کنیم.
برای قطعه شناسی برد موبایل سلفها یا سیمپیچها نیز با رنگ نوک مدادی و یا مشکی روشنتر نسبت به مقاومتها روی برد شناسایی میشوند از دیگر تفاوتهای بین مقاومت با سلف در ابعاد آنها است سلفها غالباً قطعات بزرگتری نسبت به مقاومتها هستند؛ اما قطعات بعدی دیودها هستند دیودها انواع و اقسام مختلفی روی برد تلفن همراه دارند از دیود زنر گرفته تا دیود معمولی و دیود تی وی اس و دیود شاتکی ،اما برای فرایند قطعه شناسی برد موبایل دیودها با رنگ مشکی شناسایی میشوند و نکته متمایزکننده آنها از لحاظ شکل ظاهری در پایه منفی قطعه میباشد که با یک خط روی قطعه مشخص شده است پس ما میتوانیم با کمک رنگها تشخیص قطعات روی برد موبایل را تا حدود زیادی به درستی انجام دهیم.
عیب یابی قطعات روی برد موبایل
اما برای اینکه بتوانیم قطعات برد موبایل را به درستی عیب یابی کنیم از دستگاهی تحت عنوان مولتیمتر کمک میگیریم این دستگاه یک ابزار تست و اندازهگیری میباشد که نهتنها در موبایل بلکه برای بسیاری از صنایع دیگر نیز کاربردی است.
تست قطعه مقاومت
برای تست قطعه مقاومت شما میتوانید مقدار اهمی این قطعه را اندازهگیری کرده و بر اساس مقداری که در نقشه دارد مقایسه کنید اگر این دو مقدار با همدیگر تا حدودی برابر بودند پس میتوان نتیجه گرفت که این قطعه سالم است؛ اما تست درست این قطعه زمانی انجام میشود که آن را از برد خارج کنیم اگر شرایط این کار را نداریم میتوانید از رنج بازر مولتیمتر کمک بگیرید و این قطعه را تست کنید زمانی که پراپهای مولتیمتر را به دو سر مقاومت سالم بزنیم صدایی از دستگاه مولتیمتر نباید بشنویم.
تست قطعه خازن
تست درست این قطعه این گونه است که شما باید ظرفیت این قطعه را بهوسیله دستگاهی تحت عنوان ال سی آر متر اندازهگیری کنید؛ اما چون اکثریت تعمیرکارها از این دستگاه کمتر استفاده میکنند میتوانید از مولتیمتر برای تست این قطعه کمک بگیرید یک خازن سالم دارای مقدار اهم بینهایت میباشد و یا هنگامی که مولتیمتر را در رنج بازر میگذارید صدای بوق مولتیمتر را نباید بشنوید.
تست قطعه سلف
داخل سلف یک سیمپیچ داریم که روی یک هسته آهنی تابانده شده است پس برای تست این قطعه باز هم میتوانید از رنج بازر مولتیمتر کمک بگیرید زمانی که دو پراب مولتیمتر به دو سر سلف سالم متصل کنیم صدای بازر مولتیمتر را باید بشنوید در غیر این صورت قطعه خراب است این نکته را فراموش نکنید که برای تست درست این قطعه باید ظرفیت آن بهوسیله دستگاه ال سی آر متر اندازهگیری شود.
تست قطعه دیود
برای تست این قطعه از رنج دیودی مولتیمتر کمک میگیریم دو پراپ مولتیمتر را به دو سر قطعه متصل میکنیم در این شرایط یکبار باید مقدار ol را روی صفحه ببینیم زمانی که جای پراپها را عوض میکنیم یک مقدار عددی روی صفحه مشاهده میکنیم در بعضی از مولتیمترها این مقدار عددی بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ اهم میباشد و در بعضی از مولتیمترها مقدار ولتاژ شکست دیود که تقریباً ۶ دهم میباشد نمایش داده میشود.
شناسایی و تست آی سیها
اما در فرایند قطعه شناسی برد موبایل آی سی ها به فرم مربع و با رنگ مشکی شناسیایی میشود که هر کدام قابلیت انجام یک کار را برای برد تلفن همراه دارد آی سی تامین کننده انرژی دستگاه که به آی سی تغذیه معروف است آی سی پردازنده اصلی دستگاه که سیپییو نام دارد و یا آی سی برای ذخیرهسازی اطلاعات که رام دستگاه است و آسیهای بسیار زیادی که روی سطح برد وجود دارند.
برای تست آی سیها نیاز است که ولتاژ ورودی و خروجی آنها به درستی اندازهگیری شود پس گوشی باید تحت شرایط روشن قرار بگیرد تا ولتاژ به برد تلفن تزریق شود یکی از چالشهای اساسی برای تست آیسیها این است که ما به پایههای کف آیسی دسترسی نداریم در این شرایط از خازنهایی که به ورودی و خروجی آی سی متصل شدهاند کمک میگیریم البته برای این تست ما نیاز به نقشه داریم که بهصورت دقیق میزان ولتاژ ورودی و یا خروجی آی سی را با کمک مولتیمتر و رنج ولتاژ آن متوجه شویم.
تست کانکتورها
اما فرایند قطعه شناسی برد موبایل شامل کانکتورها نیز می شود کانکتورهای مختلفی از جمله کانکتور شارژ ،سیمکارت ،باتری و کانکتورهای بی تی بی روی برد تلفن همراه قرار گرفته است؛ اما اصلیترین تستی که میتوان برای کانکتورها انجام داد بررسی شکل ظاهری آنهاست اگر کانکتورها دچار آسیب و خرابی شود در شکل ظاهری آنها بهوضوح مشخص خواهد شد.
اما در بعضی از مواقع میتوان کانکتورها را تست ولتاژگیری نیز انجام داد؛ مثلاً برای تست کانکتور شارژ دستگاه در مرحله اول گوشی را بهوسیله کابل به شارژر و برق متصل کنید در مرحله بعد مولتیمتر را روی رنج بازر قرار میدهیم پایه مشکی به بدنه و پایه قرمز را به تکتک پایه ها متصل میکنیم برای کانکتورهای معمولی یکی از پایهها و برای کانکتورهای تایپ سی ۴ پایه از آن باید حداقل ولتاژ ۵ ولت را نمایش دهد زمانی که این ولتاژ را دیدیم میتوانیم تا حدود زیادی از سلامت کانکتور شارژ مطمئن شویم.
تست کلیدها
برای تست کلیدها نیز میتوانید از رنج بازر مولتیمتر کمک بگیرید در مرحله اول دو پراب مولتیمتر را به دوپایه پشت کلید متصل میکنیم در این شرایط صدای بوقی از دستگاه نباید بشنویم؛ اما زمانی که کلید را فشار میدهیم در این شرایط صدای بوق دستگاه را خواهیم شنید و میتوان نتیجه گرفت که کلید سالم است.
کلام آخر
بهصورت کلی فرایند قطعه شناسی برد موبایل با کمک نقشه و یا تجربه تعمیرکار انجام میشود قطعه شناسی برد موبایل یکی از مباحث بسیار مهم و پایه برای ورود به دوره سخت افزار موبایل تعمیرات موبایل میباشد که باید به شکل درست و اصولی یاد گرفته شود تا در هنگام عیب یابی تلفن همراه دچار چالش و مشکلات مختلفی نشویم؛ اما برای اینکه بتوانیم این کار را بهتر و درستتر یاد بگیریم به شما پیشنهاد میکنیم دورههای آموزش آنلاین تعمیرات موبایل از صفر تا صد همراه با قطعه شناسی برد موبایل بهصورت کاملاً حرفهای با اساتید مجرب را در آموزشگاه پل یاد بگیرید.